Zijn verwarmde vloeren brandgevaarlijk?

Vloerverwarming is een populaire manier om een ​​huis te verwarmen, maar is het waar, zoals sommigen zeggen, dat het brand kan veroorzaken? Nee, verwarmde vloeren vormen geen veiligheidsrisico. Ze worden al meer dan 50 jaar veilig geïnstalleerd en gebruikt. Een goed geïnstalleerd vloerverwarmingssysteem is dan ook niet gevaarlijker dan elk ander verwarmingssysteem. Uiteraard is het wel verstandig om naast een CO2 meter ook een rookmelder op te hangen in je woning voor het geval er toch brand uitbreekt, al is de kans groot dat dit dan niet ontstaan is door je vloerverwarming. In dit artikel vind je hier drie voorbeelden van die mogelijk gecombineerd kunnen worden met je kunststof gietvloer en hoe brandgevaarlijk ze zijn.

Elektrisch gaas

Een elektrisch gaas is precies dat, een gaas van geïsoleerde draden die de vloer verwarmen als de thermostaat hoger wordt gezet. Meestal gebruikt in nieuwbouw, worden ze geïnstalleerd op de ondervloer, bedekt met dunne mortel, en de afwerkingsvloer wordt eroverheen gelegd. Het gaas wordt geïnstalleerd volgens de blauwdrukken voor het huis en wordt aangesloten op de elektrische servicebox. Het zal zijn eigen stroomonderbreker(s) hebben en zal thermostaten hebben voor elke zone (kamer) voor individuele regeling. Zolang de draden niet beschadigd zijn, is er geen brandgevaar. In het geval van kortsluiting, schakelt het systeem de stroom uit en werkt het niet totdat het is gerepareerd.

Gaasmat

Een gaasmat is een mat waarvan de draden zijn ingebed in een flexibel materiaal. Deze worden gebruikt in nieuwbouw en bij renovatie van verwarmingen. De mat maakt het eenvoudig te installeren en aan te passen aan een bestaande plattegrond. Dezelfde veiligheidssystemen zijn geïnstalleerd als bij het mesh-systeem. De dunne mortel die de mat bedekt, zorgt niet alleen voor een gelijkmatige verwarming, maar beschermt de mat ook tegen beschadiging. Nogmaals, zolang de draden niet beschadigd of gecompromitteerd zijn, is het systeem veilig en zal het niet werken als er een kortsluiting is. Dit is ook het geval als je een elektrische mobiele airco hebt gekocht met behulp van de expert mobiele airco.

Flexibele slang

Een warmwatersysteem maakt gebruik van flexibele PEX-slangen om warm water onder de vloer te transporteren. Er is echt geen brandgevaar van dit systeem. Het grootste risico is dat eventuele schade aan de leidingen een lek en daaropvolgende waterschade aan het huis veroorzaakt. Het verhelpen van een lek kan een tijdrovend en kostbaar proces zijn, aangezien het opsporen van het lek even kan duren en dan moet de vloer worden opgepakt. Als het systeem wordt geïnstalleerd in een kruipruimte of kelder tussen de balken, zullen de reparaties niet zoveel tijd in beslag nemen, maar zullen ze nog steeds prijzig zijn, vooral als de houtstructuur is beschadigd. Over het algemeen gaan de verwarmingssystemen erg lang mee en zijn ze veilig gedurende hun hele levensduur. Je hoeft er dus niet bang voor te zijn dat je kunststof gietvloer beschadigd raakt doordat je vloerverwarming in de fik gevlogen is om wat voor reden dan ook. Dit risico is er desondanks altijd, maar de kans dat het daadwerkelijk gebeurt, is erg klein.

Ook interessant: